

KONAKLAMA VE SEYEHAT HİZMETLERİ A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Günümüzde turizm sektörünün ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan kazandığı önem her geçen gün artmaktadır. Turizm sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu rekabet koşulları altında gelecek yıllarda hedeflenen elli bin yatak kapasitesine ulaşabilmek için uygun nitelikli meslek elemanı ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim politikalarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda turizm sektörü stratejik bir konaklama hizmet alanı olan ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devlet olarak özel planlamalar yapılmaktadır. Ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Turistin tatil amacıyla evinden çıktığı andan başlayarak seyahatini tamamlayıncaya kadar yapacağı bütün faaliyetleri bir hizmet bütünü olarak turiste sunan işletmeler seyahat acentesi olarak adlandırılırlar. Bu işletmelerin de turizm sektöründeki yeri ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Seyahat acenteleri vasıtasıyla ülkemize gelen turistlerin havaalanına indikleri anda ilk karşılaştıkları kişi, acente personelidir. Bu da seyahat acenteciliği alanında mesleki eğitimin yerini ve önemini çok güzel vurgulamaktadır.
Turizm sektöründe ara eleman ve orta kademe yöneticisine ciddi şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca konaklama hizmetlerine yönelik reklam ve sigorta hizmetleri, oto kiralama şirketleri, oto park hizmetleri, konaklama destek hizmetleri, satış ve satış sonrası hizmetlere paralel hizmetler de düşünüldüğünde iş kolunun geniş boyutta dolaylı istihdama yol açtığı da bir gerçektir.
Çağdaş turizmin gereği; istihdam edilen personelin mesleki formasyonunun ve öğrenim düzeylerinin yüksek olması, kaliteli hizmetin sağlanmasını, turist ile turiste hizmet edenler arasındaki ilişkilerin nitelikli olarak gerçekleşmesini doğurmaktadır.
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanının, turizm sektörünün gelişmesine bağlı olarak çalışma alanları oldukça geniştir. Özellikle tatil bölgelerinde nitelikli personele ihtiyaç duyulmaktadır. Meslek elemanları her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde, misafirhanelerde, seyahat acentelerinde çalışmaktadırlar.
B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
ÖN BÜRO ELEMANI (RESEPSİYONİST)
Tanımı
Ön büro elemanı (resepsiyonist); tesis yönetiminin belirlediği prosedüre uygun konukları karşılama, etkili ve verimli bir şekilde oda satışı yapma, konuk istek ve şikâyetleriyle ilgilenme, göreviyle ilgili raporları hazırlayabilme bilgi ve becerisine sahip sorumluluk alan nitelikli kişidir.
Görevleri
KAT ELEMANI
Tanımı
Kat elemanı; kat hizmetleri bölümünde, konaklama tesisi standartlarına uygun kalitede temizlik ve düzeni, kişiye özel hizmetleri, bölümü ile ilgili tüm işlerin yapılmasını sağlayacak bilgi ve beceriye sahip, sorumluluğunu bilen nitelikli kişidir.
Görevleri
OPERASYON ELEMANI
Tanımı Operasyon elemanı; gerektiğinde transfermen ile tur animatörünün bütün görev ve sorumluluklarını yerine getiren günlük, haftalık tur programları hazırlayan, havaalanında konukları karşılayıp havaalanı işlemlerine yardımcı olan, konukların transferler için alınış ve dağıtım saatlerini belirleme bilgi ve becerisine sahip sorumluluk alan nitelikli kişidir.
Görevleri
REZERVASYON ELEMANI
Tanımı Rezervasyon elemanı; tur operatöründen gelen rezervasyon taleplerine göre ilgili işletmelerle bağlantıya geçerek gerekli rezervasyonları yapan, konukların konaklama işletmelerinde rezervasyon ile ilgili sorunlarını çözme bilgi ve becerisine sahip, en az bir yabancı dili iyi derecede konuşabilen, sorumluluk alan nitelikli kişidir.
Görevleri
C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanında yetişecek meslek elemanlarında aranacak başlıca özellikler aşağıdaki gibidir.
Ön büro elemanı ve kat elemanı mesleklerinde aranan özellikler:
Operasyon elemanı ve rezervasyon elemanı mesleklerinde aranan özellikler:
D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ön büro elemanları otel veya motellerin giriş bölümlerinde, daima göz önünde görev yaparlar. Ön büro elemanı çoğunlukla ayakta ve insanlarla etkileşim hâlinde çalışır. Müşterilere hizmetin çok değişik alanlarda verilmesi koordineli çalışmayı zorunlu kıldığından müşterilerle, otel personeli ve seyahat acenteleriyle etkileşimde bulunurlar. Ön büro elemanları hafta sonu, yaz tatillerinde ve mevsimlik çalışabilirler. Kat hizmetleri görevlisi otel odalarında ve koridorlarda görev yapar. Ortam temiz ve gürültüsüzdür. Kişi çalışırken devamlı hareket hâlinde olup eğilme, uzanma gibi pozisyonlarda çalışması gerekebilir. Kat görevlisi görevini genellikle yalnız başına yapar. Zaman zaman ön büro ve bakım onarım elemanlarıyla irtibat hâlindedir. Ancak müşterinin isteklerini ve yöneticinin emirlerini alırken onlarla iletişim kurar. Çalıştığı yerin büyüklüğüne göre vardiya usulü çalışabilir.
Operasyon ve rezervasyon elemanları genellikle büro ortamında çalışırlar. Ancak tur programları ve transferler için seyahate çıkabilirler. Turizm Bakanlığı yetkilileriyle, yerli ve yabancı turistlerle, turist rehberleriyle, seyahat şirketleriyle iletişim hâlinde çalışırlar. Çalıştıkları mesleğe göre büro ortamında, hava alanında ya da tarihî ve turistik yerlerde görev yaparlar. Otellerle, yerli ve yabancı turistlerle, otel personeli ile iletişim hâlindedirler.
E. İŞ BULMA İMKÂNLARI
Konaklama ve seyahat hizmetlerinde turizmin gelişmesine bağlı olarak çalışma alanları geniştir. Özellikle tatil bölgelerinde nitelikli personele ihtiyaç duyulmaktadır. Ön büro ve kat meslek elemanları; her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde, misafirhanelerde çalışmaktadırlar.
Özellikle yaz aylarında iş bulma sorunu fazla yoktur. Ancak bu meslekte iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik olarak değişim göstermektedir.
Operasyon ve rezervasyon meslek elemanları Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı acentelerde veya yerel acentelerde görev yaparlar. Turizm Bakanlığı ve bağlı birimleri ile özel turizm şirketlerinde, seyahat acentelerinde çalışabilirler.
F. EĞİTİM VE KARİYER İMKẬNLARI
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin eğitimi; Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde, Anadolu meslek ve meslek liselerinde Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanındaki diploma programlarında verilmektedir. Bu okullarda uygulanan yeterliliğe dayalı modüler öğretim programları, geniş tabanlı, yatay ve dikey geçişlere imkân veren bir yapıya sahiptir.
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ön büro ve kat elemanı dallarından mezun olanlar istedikleri takdirde turizm ve otel işletmeciliği, turizm ve seyahat işletmeciliği, aşçılık, hazır yemek ve aşçılık ve turizm animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip ilgili bölümlere kayıt yaptırabilirler.
Çalışma hayatındaki performansına göre ön büro elemanı rezervasyon şefi veya resepsiyon şefi, ön büro müdür yardımcısı, ön büro müdürlüğüne kadar yükselme imkânı mevcuttur. Kat elemanı ise çalışma performansına göre kat şefi, çamaşırhane şefi, genel alan şefi olarak da görev alabilir.
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı Operasyon ve Rezervasyon Elemanlığı dallarından mezun olanlar istedikleri takdirde, turizm rehberliği, otobüs işletmeciliği, otobüs şoförlüğü (kaptanlık), turizm ve otel işletmeciliği, turizm ve Seyahat işletmeciliği, ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilir, gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca Anadolu meslek lisesi ve Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanından mezun olanlar üniversitelerin alanları ile ilgili öğretmenlik ve işletmecilik lisans programlarının tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Tecrübe kazanmış olan meslek elemanları turizm alanının değişik birimlerine geçiş yapabilirler ve yönetici kadrolarında görev alabilirler.
|